Home / platform / De jetstream dwingt tot het maken van een keuze

De jetstream dwingt tot het maken van een keuze

Wat is een jetstream ?

Een jet stream is een rivier van sterke winden in de atmosfeer, die veroorzaakt worden door ongelijke verwarming door de rondwentelende aarde. Het vormt lange golven met een lengte van 5 tot 10 km lengte die zich ;langzaam bewegen of soms zelfs stationair zijn. Tussen de lange golven zitten de snelbewegende korte golven of rimpels ingebed, die de depressies ontwikkelen en e verder uitdiepen. 

Wat betekent dit voor zeilers

In 2017  ervoeren oceaanzeilers die aan een race deelnamen, een nogal ongewoon weerpatroon., die de meesten van hen een poos flink tegenwind bezorgden in plaats van de verwachtte tradewinds. Voor velen werd dit merkwaardige weerpatroon vanaf het vertrek meteen tegen een harde wind opwerken met de bijbehorende ruwe zeeën, die sommigen deelnemers deden afhaken vanwege opgelopen schade. 

De oorzaak

De oorzaak was een diepe depressie ten westen van de Canarische Eilanden, die de westwaartse route blokkeerde en voorkwamen dat de verwachte tradewinds meer zuidwaarts kwamen te liggen. Dit alles kon gelinkt worden aan de op dat moment heersende jetstream. De depessies worden doorgaans met deze jetstream meegevoerd vanuit Groenland in de richting van de Azoren, waar zij weer met de stroom weer afbuigen in een noordoostelijke richting. Soms laten ze deze stroom echter los en verliezen daarmee de aandrjving en hun stuur in de noordoostelijke richting. Ze blijven dan stationair liggen op de Atlantische oceaan en voorkomen daarmee dat de gewenste trades zich op de Atlantische oceaan vestigen.

Ver strekkende gevolgen

Dit vormt voor zeilers een dilemma. Het wordt voor hen de keus om er doorheen of ten noorden ervan te varen met sterke tegenwind of ver naar het zuiden te duiken en daar de zwakke trades op te pikken. De zuidelijke optie geeft hun een periode van zwakke en variabele winden waar je mee moet omgaan. Een route die voor cruisers wel prettig is, maar  frustrerend voor degenen die een snelle oversteek willen maken, zoals wedstrijdzeilers.

Top