Home / Blog / Een reis op de sterren

Een reis op de sterren

Varend op de zon en sterren

Navigeren op de zon en sterren is in de digitale eeuw is een grote uitdaging. Andy schell beschrijft hier zijn ervaringen en ontdekkingen.

Op mijn voet draag ik wat tatoe’s, die een talisman voorstellen, die mij voor het zinken behoeden. Op mijn onderarm draag ik een nautische ster, waardoor ik denk altijd thuis te kunnen komen. Ook draag ik een rode broek tijdens boatshows en lezingen en heb een grote passie voor de tradities van de zee.

Navigeren via de hemelbol staat daarbij bovenaan, met zijn zweem van romantiek en praktische wetenschappen. Sinds ik het boek “The Long Way” gelezen had, lang voordat ik zelf mijn eerste reis buitengaats maakte, wilde ik reeds de oceaan versteken met de zon en sterren als mijn gids.

In het voorjaar van 2017, zeilendin noordelijke richting va de bVI’s naar de Bermuda’s met de ARC Europe Fleet, verhoogden we de inzet door de gehele route uitsluitend via astronomische mogelijkheden af te leggen, alleen al om te weten of we het konden klaarspelen.

Mijn eerste lessen om via de astronomie te navigeren vonden 10 jaar geleden plaats met behulp van John Kretschmer tijdens de lessen bij hem thuis in Fort Lauderdale. Hij was de reden om te volharden in de wens om een bestaan op de oceaan op te bouwen. In America is hij bijde meeste zeilers overbekend en en maakte geschiedenis, door in 1984 met een Contessa 32, Gigi genaamd, via de verkeerde route rond Kaap Hoorn, van New York naar San Francisco te varen. Een avontuur dat onsterfelijk gemaakt is, door zijn boek “Cape Horn to starboard”. De dag dat Gigi de kaap rondde op 25 januari 1984 werd ik geboren.

Tijdens de weekend werkshop, deed ik praktijk op door ’s morgens op het strand met een oud Freiberger-sextant, dat John tijdens zijn beroemde tocht rond Kaap Hoorn, had gebruikt. John beschreef de astronomische navigatie op een romantische wijze en legde dit ook op een inspirerende en een begrijpelijke manier uit. Hij was iemand die mijn taal sprak, de taal van de grote romantische wereldreizigers, zoals Moitessier and Sterling Hayden. John maakte de astronomische navigatie groter dan het alleen maar navigeren en dat terwijl ,de hedendaagse moderne zeiler, de noodzaak van deze navigatievorm reduceert tot feitelijk nul.

Onze video “Plaatsbepaling via de sextant of  GPS; wat is het verschil” legt je in 10 minuten op een simpele wijze de werking van deze twee systemen uit. Het doel van deze video is dat je vooraf een goed overzicht krijgt hoe eenvoudig deze twee systemen werken. Wil je jezelf echter bekwamen in het gebruik van de sextant, volg dan onze video-opleiding of schaf je één van onze boeken aan om er nog dieper op in te gaan. 

Top